Follow by Email

Sabtu, 23 Julai 2011

Antara Kesilapan Apabila Mengira Cerapan Matahari

Salam satu Malaysia...

Hari telah selasai aku menjalankan kerja pengukuran di atas lot 609 kerubong. Permulaan yg begitu tidak menarik. Sebagaimana kerja yg sebelumnya, setiap kerja perlukan matahari. Kerana ia adalah kawalan bearing se malaysia. Kesilapan banyak terjadi ketika mengambil cerapan dan juga semasa mengira cerapan matahari. hari ini aku akan sentuh kesilapan yang mungkin anda akan lakukan sebagaimana terjadi pada aku hari ini. Kesilapan tersebut adalah mengenai kesilapan melihat koordinat pada pelan akui..hihihihi,,,Funny..!!!!but beware...

Reason:
Kebanyakan Pelan akui lama adalah berdasarkan link..so koorninat yang tertera dalam pa tersebut msti didarabkan dgn 0.201168. dan kerana kesilapan tersebut la,kerja tergendala.. Xpe hasbullah,belajar dari kesilapan..

Stop..!!!

Cita plak pasal keje.keje yang aku bt 2 sendiri punya job. aku dgn kawan aku dapat. Tuan tanah nk mintak aku ukur sempadan. Sbb nk pasang pagar. kerja senang jer aku ingat. Rupanya, mmg terbaik tmpat ukur 2..hutan yang amat tebal..kesian kt pekerja aku(ary nie jd bos==))),muka mmg xleh blah. Keletihan yang amat sgt. Tp bila dapat duit,muka terus berubah..hahahaha,,itulah penangan duit di kalangan manusia.. Mmg tidak perlu dinafikan lg.. Aku masih lagi pakai skim 20/30. Yang mana bos kene dapat 30,dan yang selebihnya bagi kt pekerja..Orang bawah kene jaga. Jangan nk cari duit jer sampai kita lupa orang bawahan...stop kt sini..!!!assalamualaikum

"In order to succeed, your desire for success should be greater than your fear of failure"

Rabu, 20 Julai 2011

Star Almanac 2011

Salam rakan2 semua.... disini saya ada mempunyai perisian digital star almanak bagi tahun 2011..
sesiapa yang berminat sila tinggalkan email anda..time kasih

Photobucket

Ahad, 17 April 2011

Apa itu GSA 1960 Act( Tanah Rancangan Berkelompok)


Hai kawan2....Hari nie post berbentuk ilmiah skit k. Asyik tulis hal personal jer. k lah mengikut tajuk diatas, GSA telah ditubuhkan pada tahun 1960 di bawah federal land skim. GSA bermaksud sesebuah kawasan yang diisytiharkan sebagai tanah berkelompok yang mempunyai tujuan. Kalo nk advance lg korang boleh refer section 4. Tp bukan NLC tau..GSA60...

Macam mane GSA ini boleh diwujudkan???

Kerajaan negeri( state autority) akan membuat pengumuman yang mana sesebuah kawasan itu telah diwartakan. Ini tidak termasuk di dalam kawasan terpilih yang mana akan menjadi GSA.

Dan yang paling penting dalam GSA nie adalah The Termination of Group Settlement Area. Ini la yang menjadi buah mulut org ramai yang mempunyai GSA. Perlu diingat bahawa tanah GSA nie xsama tau dgn tanah yang dikurnia oleh Kanun tanah negara. Aku bagi contoh kt korang la. Korang gie FELDA, tgk keadaan kt sana macam mana. Peneroka nie terikat dgn perjanjian tau. Tanah yang diberi kepada mereka tu, belum confirm ag dapat hak milik. Pemilik plak xboleh lebih dari 2 orang sahaja. Iaitu Suami dan isteri sahaja. Kita bandingkan dgn kanun tanah negara. Tanah yang diberi milik boleh diwasiatkan/tukar nama tanpa kekangan langsung. Tanah GSA nie jgk xleh nk pecah lot, camtum lot, dan jgk pecah sempadan. Selagi xdpat hakmilik under kanun tanah negara. Nk hapuskan sekatan?????

Nk bgtau nie..Pegi kt jumpe officer kt State Autority tu then bincang dgn dia ckp nk tukar GSA nie kepada KTN, pastu pihak State Autority akan mengajukan permohonan anda terus kepada menteri yang berkenaan. After that korang kene tunggu jer la sampai surat dari kementerian yang berkenaan. Time nie lah aku rase penantian tang amat gila. Xmudah utk diluluskan permohonan 2. GSA amat menguntungkan sebenarnye. Hasilnya amat byk utk disumbangkan kepada ekonomi negara. Terlalu byk. Yang 2 semua korang pikir la sendiri..

Lupa nk masukkan syarat 2 nk terminate GSA. sebelum gie ke State Autority. Syarat kene penuhi dulu. Syaratnya:

  • Every part of area previously included in a designated area shall cease to be part of the designated area.
  • any land reserved by the commissioner for public purpose shall be deemed to have been reserved by the State Autority under section 62 of NLC
  • the land (GSA) Act 1960 shall cease to apply to land in the area.
So aku stop dulu utk kaly nie..Harap post kaly nie dapat menbantu anda untuk memahami konsep atau secara definisinya apa itu GSA...salam sejahtera

Sabtu, 16 April 2011

Xjemu ke???

Hari nie mendung jer. Sayu jer cuace. Meratapi kesedihan hidup kot. hahahah.. Ary nie aku duk umah jer. Xbt pape pown. Maklumlah shah alam ujan jer. Online memanjang pastu dgr Klip video nie..


asyik ulang lagu sama jer.. Aku rasa dah seribu kali kot aku dgr.hahahah,,xjemu ke dollah oii..!!!. entah la. Aku pown xpaham dgn diri aku nie.Layan jer lah video 2 k...

bye...!!!

Jumaat, 15 April 2011

My favourite Song Hacked by Another People

Actually for this entry just wants to tell my favourite(Belaian Jiwa) song is hacked by minah salleh.. Hahahaha...mmg agak lawak la. td aku bukak youtube tergelak sowang tgk mat salleh nyanyi lagu nie. but it quite ok la cumma cara sebutan 2 agak lawak la. Bese la, Minah salleh kan.. korang layan la video nie


belaian jiwa is my favourite song for ever. Xtau la kenapa lagu jdi pilihan antara banyak2 lagu yang ada di malaysia nie. Sebab lagu nie menenangkan aku. Knape???mai sini nk habaq...Kata- kata halus jer...susunan ayat pown tersusun atur. Lenggok suara dinyanyikan mmg sempurna. Mmg Perfect la. Tp time aku dgr lagu nie, ada jgk orang yang xsuka. Nak bt cam ne kan. Sbb pe xtau. Ada orang ckp aku nie jiwang la, disebabkan kan lagu nie. hahaha,,pe aku kisah. aku punye kesukaan.

Lagu nie mmg byk kenangannya. kalo xnk cite mmg xabis la. Smpai mat salleh pown blh nyanyi lagu nie.hahahah....Aku tawu setiap orang msti punyai pilihan lagu masing2 kan. Dan jalan cerita di sebaliknya hnya orang itu jer yang tawu. So lantak korang la nk layan lagu pe pown but please respect apa yang yang menjadi kesukaan orang lain jgk k....Salam..!!!1


"Qistina Reny" Dalam ingatan 1985-2011

Sejak kebelakangan nie ar byk sgt perkara yang xdijangka tertulis di depan mata. Nk terima pown payah. Tp apakan daya, Hidup aku kepentingan blh dianggap hanya sebesar kuman. So redo jer lah dgn apa yang berlaku. Semalam satu ag perkara yang tak aku jangkakan telh berlaku, yang mana salah seorang pelajar sains geomatik telah pergi meninggalkan kita buat selamanya. Qistina Reny mmg aku dah kenal sejak mula sem nie lg. Same class in MAT253 kot. Orang pandai.. Hapy go lucck.hihihi.. But Allah sgt sayangkan dia aku rasa dan memangpown. Baru memeluk islam lebih kurang 4 tahun, ku kira putih nye kain yang terlekat dgn dosa itu masih putih berseri. X Macam Aku nie. Dah Meron agaknye. Tp nk dijdikan cerita,minggu lepas ada kelas mate tau. Pastu ada kuiz plak.. Secara kebetulannye plak, abis kuiz kene marking kerts. AKu dapat kertas die. And then die dapat kertas aku. Kiteorg Sma2 la marking kertas 2. Die Dapat 7 jer daripada 34 kot.hahahaha. Aku lg la.1 jer.mmg xcukup makan. tp time aku antar kertas 2, aku sempat ckp kt die yang..

Qis: Awk write kertas sape??

aku: Saya write kertas awk la

Qis: bape dapt?

aku: 7 lebih ar

Qis: Emm

Qis: Awak nama sape?

Aku: hasbullah

Qis: lar..Awak dapat......

xsempt die cakap aku dah potong dh.hihihi,,aku ckp kt die xpayah bgtau ar sbb aku pown dah tau dah markah aku. mmg fail la.... Tp 2 la,nyesal jgk....kanyo muka die. org nk ckp tp aku dah potong awal2. Nyesal pown xguna, past is past.. Sehingga la petang semlam kawan aku tibe2 bukak cita yang qis nie dulu nye kristian. Pelik jgk aku npe plak tibe2 boleh kuar bend nie. Diorng bercerita, aku pown pasang telinga la.hahaha.. Pe yang aku dgr dulu mase Qis nie peluk islam, Awal2 lg bapak die dah dapat tawu. Kawan makan Kawan la. Bapak si arwah nie datang sampai ke semenanjung cari nk bawak balik. Tp mase itu kt arau, lecture pakat duk halang. Nasib baik la. Die pown dh nekad kan. Terima jer walopown dimusuhi oleh ahli keluarka sendiri.

Tp mmg respect l si arwah nie. Orang nye kecik ajer. Tp semangat mmg Kental beb..!! Caya la.. Tp ari nie aku nk tawu sgt si arwah nie dikebumikan kt mana? da sesiapa yang tawu x?? Pasni aku kene selongkar banyak perkara lg. Mane tau boleh bt buku ker. Penghargaan bt seseorng. Tp 2 la, aku pown dah ase lain macam jer sekarang nie. Tgk la, senang2 jer nak mati. Sakit skit jer, pastu padam. Itu nasib Arwah. Nasib aku belom tawu ag.. Naik meremang bulu roma aku bile tulis entry nie. Aku rasa la tmpat arwah 2 mmg dijanjikn ke syurga. Die peluk islam 2 sebab dapat hidayah sebelum hari-hari akhir Arwah di muka bumi nie. Dan pemergian beliau jgk menyebabkan aku mula berpikir kembali untuk hidup aku yang seterusnya.

Aku nk tunjuk satu fotoshoot yang aku ambik sendiri time hari sukan baru nie. Die nie mmg sporting la aku nk cakap. Kalo xcaya korang boleh la tgk sendiri..Layan...

Photobucket
Arwah Qistina Reny
Tp gambar nie xleh la nak display lama2 tau . Orang dah xde la.

Tadi aku ada terbace beberapa blog yang menulis pasal arwah. Termasuklah kawan2 kristian arwah dulu. Ada satu blog 2 ckp yang die miss sgt kt arwah nie. Sbb dah lama arwah xbalik kan. Die pown ada yang keluarga arwah nie rindu sgt2 kt arwah nie. Aku percaya walo pown keluarga arwah nie menentang arwah memeluk islam. Tp selaku bapak dan ibu yang membesarkan ank tersebut mesti la jgk ada perasaan belas dan kasih itu. Mulut jer kata benci tp hati tetap sayang.
Sedih jgk la, di akhir-akhir hidup arwah. Arwah tidak dapat merasa belaian kasih dan sayang daripada keluarganya. Tp walaupun cam 2, si arwah nie mmg tabah. Kalo tgk muka die pown jenis yang selambe jer. Tp hati?? Cuma die jer lah yang tawu. Td ada yang ckp arwah nie xpernah nk hitam. Bt la keje cam mane pown, mst putih jer kulit dia. Hahaha... lucu jgk la..

So aku rasa aku pown kene stop kat sini. Takot lg byk aku ckp kang, lagi byk yang xbtoinye. Orang dah xde. Kat sini aku nk bt konklusi bahawa, hidup nie adalah pinjaman semata2. Andai kita dipanggil mengadapnye, Kamu xboleh lari kawan...Sentiasa lah bermuhasabah diri. Dan utk diri aku nie. Selepas nie aku kan lebih menghargai hidup. Walaupun hidup aku xseberapa. Insyaalah perubahan itu mmg tetap kan ada. Menanti hidaya yangxkunjung tiba. Tapi akan Ku cari mu...!!!!!

Buat insan Yang bergelar Qistina Reny. Hidupmu sebuah perjalanan yang nyata. Yang mana Kau tempuh derita nya Dgn kesabaran yang teramat halus. dan kerana kehalusan itulah membuatkan bangkit utk menerukan saki baki hari yang ada. Perginya kau meninggal kan seribu satu pengertian. Yang mana telah dicoretkan di segenap pelusuk minda dan warisan. Sedekahkan lah al-fatihah utk beliau. Jasadmu tiada ,budi baikmu ku ingat, perlakuanmu ku catat,dan memori bersamamu kan ku kekal sepanjang hayat.Assalamualaikum..


Rabu, 13 April 2011

Digital Elevation Model

Here some examples for digital elevation model...Please leave your comment..

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


That all.thanks..!!