Follow by Email

Sabtu, 23 Julai 2011

Antara Kesilapan Apabila Mengira Cerapan Matahari

Salam satu Malaysia...

Hari telah selasai aku menjalankan kerja pengukuran di atas lot 609 kerubong. Permulaan yg begitu tidak menarik. Sebagaimana kerja yg sebelumnya, setiap kerja perlukan matahari. Kerana ia adalah kawalan bearing se malaysia. Kesilapan banyak terjadi ketika mengambil cerapan dan juga semasa mengira cerapan matahari. hari ini aku akan sentuh kesilapan yang mungkin anda akan lakukan sebagaimana terjadi pada aku hari ini. Kesilapan tersebut adalah mengenai kesilapan melihat koordinat pada pelan akui..hihihihi,,,Funny..!!!!but beware...

Reason:
Kebanyakan Pelan akui lama adalah berdasarkan link..so koorninat yang tertera dalam pa tersebut msti didarabkan dgn 0.201168. dan kerana kesilapan tersebut la,kerja tergendala.. Xpe hasbullah,belajar dari kesilapan..

Stop..!!!

Cita plak pasal keje.keje yang aku bt 2 sendiri punya job. aku dgn kawan aku dapat. Tuan tanah nk mintak aku ukur sempadan. Sbb nk pasang pagar. kerja senang jer aku ingat. Rupanya, mmg terbaik tmpat ukur 2..hutan yang amat tebal..kesian kt pekerja aku(ary nie jd bos==))),muka mmg xleh blah. Keletihan yang amat sgt. Tp bila dapat duit,muka terus berubah..hahahaha,,itulah penangan duit di kalangan manusia.. Mmg tidak perlu dinafikan lg.. Aku masih lagi pakai skim 20/30. Yang mana bos kene dapat 30,dan yang selebihnya bagi kt pekerja..Orang bawah kene jaga. Jangan nk cari duit jer sampai kita lupa orang bawahan...stop kt sini..!!!assalamualaikum

"In order to succeed, your desire for success should be greater than your fear of failure"

Rabu, 20 Julai 2011

Star Almanac 2011

Salam rakan2 semua.... disini saya ada mempunyai perisian digital star almanak bagi tahun 2011..
sesiapa yang berminat sila tinggalkan email anda..time kasih

Photobucket

Ahad, 17 April 2011

Apa itu GSA 1960 Act( Tanah Rancangan Berkelompok)


Hai kawan2....Hari nie post berbentuk ilmiah skit k. Asyik tulis hal personal jer. k lah mengikut tajuk diatas, GSA telah ditubuhkan pada tahun 1960 di bawah federal land skim. GSA bermaksud sesebuah kawasan yang diisytiharkan sebagai tanah berkelompok yang mempunyai tujuan. Kalo nk advance lg korang boleh refer section 4. Tp bukan NLC tau..GSA60...

Macam mane GSA ini boleh diwujudkan???

Kerajaan negeri( state autority) akan membuat pengumuman yang mana sesebuah kawasan itu telah diwartakan. Ini tidak termasuk di dalam kawasan terpilih yang mana akan menjadi GSA.

Dan yang paling penting dalam GSA nie adalah The Termination of Group Settlement Area. Ini la yang menjadi buah mulut org ramai yang mempunyai GSA. Perlu diingat bahawa tanah GSA nie xsama tau dgn tanah yang dikurnia oleh Kanun tanah negara. Aku bagi contoh kt korang la. Korang gie FELDA, tgk keadaan kt sana macam mana. Peneroka nie terikat dgn perjanjian tau. Tanah yang diberi kepada mereka tu, belum confirm ag dapat hak milik. Pemilik plak xboleh lebih dari 2 orang sahaja. Iaitu Suami dan isteri sahaja. Kita bandingkan dgn kanun tanah negara. Tanah yang diberi milik boleh diwasiatkan/tukar nama tanpa kekangan langsung. Tanah GSA nie jgk xleh nk pecah lot, camtum lot, dan jgk pecah sempadan. Selagi xdpat hakmilik under kanun tanah negara. Nk hapuskan sekatan?????

Nk bgtau nie..Pegi kt jumpe officer kt State Autority tu then bincang dgn dia ckp nk tukar GSA nie kepada KTN, pastu pihak State Autority akan mengajukan permohonan anda terus kepada menteri yang berkenaan. After that korang kene tunggu jer la sampai surat dari kementerian yang berkenaan. Time nie lah aku rase penantian tang amat gila. Xmudah utk diluluskan permohonan 2. GSA amat menguntungkan sebenarnye. Hasilnya amat byk utk disumbangkan kepada ekonomi negara. Terlalu byk. Yang 2 semua korang pikir la sendiri..

Lupa nk masukkan syarat 2 nk terminate GSA. sebelum gie ke State Autority. Syarat kene penuhi dulu. Syaratnya:

  • Every part of area previously included in a designated area shall cease to be part of the designated area.
  • any land reserved by the commissioner for public purpose shall be deemed to have been reserved by the State Autority under section 62 of NLC
  • the land (GSA) Act 1960 shall cease to apply to land in the area.
So aku stop dulu utk kaly nie..Harap post kaly nie dapat menbantu anda untuk memahami konsep atau secara definisinya apa itu GSA...salam sejahtera

Sabtu, 16 April 2011

Xjemu ke???

Hari nie mendung jer. Sayu jer cuace. Meratapi kesedihan hidup kot. hahahah.. Ary nie aku duk umah jer. Xbt pape pown. Maklumlah shah alam ujan jer. Online memanjang pastu dgr Klip video nie..


asyik ulang lagu sama jer.. Aku rasa dah seribu kali kot aku dgr.hahahah,,xjemu ke dollah oii..!!!. entah la. Aku pown xpaham dgn diri aku nie.Layan jer lah video 2 k...

bye...!!!

Jumaat, 15 April 2011

My favourite Song Hacked by Another People

Actually for this entry just wants to tell my favourite(Belaian Jiwa) song is hacked by minah salleh.. Hahahaha...mmg agak lawak la. td aku bukak youtube tergelak sowang tgk mat salleh nyanyi lagu nie. but it quite ok la cumma cara sebutan 2 agak lawak la. Bese la, Minah salleh kan.. korang layan la video nie


belaian jiwa is my favourite song for ever. Xtau la kenapa lagu jdi pilihan antara banyak2 lagu yang ada di malaysia nie. Sebab lagu nie menenangkan aku. Knape???mai sini nk habaq...Kata- kata halus jer...susunan ayat pown tersusun atur. Lenggok suara dinyanyikan mmg sempurna. Mmg Perfect la. Tp time aku dgr lagu nie, ada jgk orang yang xsuka. Nak bt cam ne kan. Sbb pe xtau. Ada orang ckp aku nie jiwang la, disebabkan kan lagu nie. hahaha,,pe aku kisah. aku punye kesukaan.

Lagu nie mmg byk kenangannya. kalo xnk cite mmg xabis la. Smpai mat salleh pown blh nyanyi lagu nie.hahahah....Aku tawu setiap orang msti punyai pilihan lagu masing2 kan. Dan jalan cerita di sebaliknya hnya orang itu jer yang tawu. So lantak korang la nk layan lagu pe pown but please respect apa yang yang menjadi kesukaan orang lain jgk k....Salam..!!!1


"Qistina Reny" Dalam ingatan 1985-2011

Sejak kebelakangan nie ar byk sgt perkara yang xdijangka tertulis di depan mata. Nk terima pown payah. Tp apakan daya, Hidup aku kepentingan blh dianggap hanya sebesar kuman. So redo jer lah dgn apa yang berlaku. Semalam satu ag perkara yang tak aku jangkakan telh berlaku, yang mana salah seorang pelajar sains geomatik telah pergi meninggalkan kita buat selamanya. Qistina Reny mmg aku dah kenal sejak mula sem nie lg. Same class in MAT253 kot. Orang pandai.. Hapy go lucck.hihihi.. But Allah sgt sayangkan dia aku rasa dan memangpown. Baru memeluk islam lebih kurang 4 tahun, ku kira putih nye kain yang terlekat dgn dosa itu masih putih berseri. X Macam Aku nie. Dah Meron agaknye. Tp nk dijdikan cerita,minggu lepas ada kelas mate tau. Pastu ada kuiz plak.. Secara kebetulannye plak, abis kuiz kene marking kerts. AKu dapat kertas die. And then die dapat kertas aku. Kiteorg Sma2 la marking kertas 2. Die Dapat 7 jer daripada 34 kot.hahahaha. Aku lg la.1 jer.mmg xcukup makan. tp time aku antar kertas 2, aku sempat ckp kt die yang..

Qis: Awk write kertas sape??

aku: Saya write kertas awk la

Qis: bape dapt?

aku: 7 lebih ar

Qis: Emm

Qis: Awak nama sape?

Aku: hasbullah

Qis: lar..Awak dapat......

xsempt die cakap aku dah potong dh.hihihi,,aku ckp kt die xpayah bgtau ar sbb aku pown dah tau dah markah aku. mmg fail la.... Tp 2 la,nyesal jgk....kanyo muka die. org nk ckp tp aku dah potong awal2. Nyesal pown xguna, past is past.. Sehingga la petang semlam kawan aku tibe2 bukak cita yang qis nie dulu nye kristian. Pelik jgk aku npe plak tibe2 boleh kuar bend nie. Diorng bercerita, aku pown pasang telinga la.hahaha.. Pe yang aku dgr dulu mase Qis nie peluk islam, Awal2 lg bapak die dah dapat tawu. Kawan makan Kawan la. Bapak si arwah nie datang sampai ke semenanjung cari nk bawak balik. Tp mase itu kt arau, lecture pakat duk halang. Nasib baik la. Die pown dh nekad kan. Terima jer walopown dimusuhi oleh ahli keluarka sendiri.

Tp mmg respect l si arwah nie. Orang nye kecik ajer. Tp semangat mmg Kental beb..!! Caya la.. Tp ari nie aku nk tawu sgt si arwah nie dikebumikan kt mana? da sesiapa yang tawu x?? Pasni aku kene selongkar banyak perkara lg. Mane tau boleh bt buku ker. Penghargaan bt seseorng. Tp 2 la, aku pown dah ase lain macam jer sekarang nie. Tgk la, senang2 jer nak mati. Sakit skit jer, pastu padam. Itu nasib Arwah. Nasib aku belom tawu ag.. Naik meremang bulu roma aku bile tulis entry nie. Aku rasa la tmpat arwah 2 mmg dijanjikn ke syurga. Die peluk islam 2 sebab dapat hidayah sebelum hari-hari akhir Arwah di muka bumi nie. Dan pemergian beliau jgk menyebabkan aku mula berpikir kembali untuk hidup aku yang seterusnya.

Aku nk tunjuk satu fotoshoot yang aku ambik sendiri time hari sukan baru nie. Die nie mmg sporting la aku nk cakap. Kalo xcaya korang boleh la tgk sendiri..Layan...

Photobucket
Arwah Qistina Reny
Tp gambar nie xleh la nak display lama2 tau . Orang dah xde la.

Tadi aku ada terbace beberapa blog yang menulis pasal arwah. Termasuklah kawan2 kristian arwah dulu. Ada satu blog 2 ckp yang die miss sgt kt arwah nie. Sbb dah lama arwah xbalik kan. Die pown ada yang keluarga arwah nie rindu sgt2 kt arwah nie. Aku percaya walo pown keluarga arwah nie menentang arwah memeluk islam. Tp selaku bapak dan ibu yang membesarkan ank tersebut mesti la jgk ada perasaan belas dan kasih itu. Mulut jer kata benci tp hati tetap sayang.
Sedih jgk la, di akhir-akhir hidup arwah. Arwah tidak dapat merasa belaian kasih dan sayang daripada keluarganya. Tp walaupun cam 2, si arwah nie mmg tabah. Kalo tgk muka die pown jenis yang selambe jer. Tp hati?? Cuma die jer lah yang tawu. Td ada yang ckp arwah nie xpernah nk hitam. Bt la keje cam mane pown, mst putih jer kulit dia. Hahaha... lucu jgk la..

So aku rasa aku pown kene stop kat sini. Takot lg byk aku ckp kang, lagi byk yang xbtoinye. Orang dah xde. Kat sini aku nk bt konklusi bahawa, hidup nie adalah pinjaman semata2. Andai kita dipanggil mengadapnye, Kamu xboleh lari kawan...Sentiasa lah bermuhasabah diri. Dan utk diri aku nie. Selepas nie aku kan lebih menghargai hidup. Walaupun hidup aku xseberapa. Insyaalah perubahan itu mmg tetap kan ada. Menanti hidaya yangxkunjung tiba. Tapi akan Ku cari mu...!!!!!

Buat insan Yang bergelar Qistina Reny. Hidupmu sebuah perjalanan yang nyata. Yang mana Kau tempuh derita nya Dgn kesabaran yang teramat halus. dan kerana kehalusan itulah membuatkan bangkit utk menerukan saki baki hari yang ada. Perginya kau meninggal kan seribu satu pengertian. Yang mana telah dicoretkan di segenap pelusuk minda dan warisan. Sedekahkan lah al-fatihah utk beliau. Jasadmu tiada ,budi baikmu ku ingat, perlakuanmu ku catat,dan memori bersamamu kan ku kekal sepanjang hayat.Assalamualaikum..


Rabu, 13 April 2011

Digital Elevation Model

Here some examples for digital elevation model...Please leave your comment..

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


That all.thanks..!!

Selasa, 12 April 2011

GPS Technique And It Application

Here some examples for a few technique in GPS observation including the application. Hope it will guide you..thanks..!!!

Slide Show k..!!


Jumaat, 8 April 2011

Problem In Malay Reserve Land

Last few day a go. i got the new assignment in land regulation. So today i complete to do this assignment. Let's check my answer.

Photobucket
First Pages

Photobucket
Second Pages

Photobucket
Third Pages

Photobucket
Fourth Pages

Photobucket
Firth Pages

So if anyone have the different answer, Please share your answer with me. Thanks...

Assalamualaikum....

Sabtu, 2 April 2011

"Dead is noted for us"

Recently, i heard that so many accident involved uitm student. A few day ago, one of uitm shah alam student die because involved accident at roundabout sction 2 shah alm. When this happen, is i see a lot of people very sad. Jadi aku pown mula la menyelami serba sedikit keperibadian arwah nie. Kebanyakan nya sgt terkilan kerana arwah pergi dulu. Dah sampai seru kan.mmg Xleh nk halang. Semua kerja tuhan.


Berdasarkan pencarian aku nie, mendapati bahawa arwah nie boleh dikatakan macam aku la jgk.hihihihi "macam" mmg xleh nk habaq k. Tp persamaan itu mmg wujud diantara manusia. Then lahirlah keserasian. So bile dah xde la baru orang nk appreciate what we have done selama man kita bergelar manusia di muka bumi ini. Ternyata aku rasa mmg adalah norma idup kita yang mana pabila mati baru nk dihargai. So kalo kita ubah norma 2 kan lagi menjadi. Xtunggu mati orang yang nk mati 2 dah tau kita appreciate die. So blh la mati dgn penghargaan.


So blh tgk gambar diatas. Ternyata la sudah terlambat semua itu. Xguna la nk berkata ag "beb..!! aku appreciate ko tolong aku ary 2" beb...thanks sebab tolong aku,ko lah kawan aku".. "beb aku xlupa jasa hang" .. "beb..!! aku mintak maaf pada hang sbb aku dah byk menyusahkan hang". Tenyata yang ungkapan tersebut langsung xdidengari ag oleh si dia yang telah tidak ada. Padahal kita ada masa yang cukup byk untuk membuat penghargaan tersebut. Jadi lah orang sering menghargai segala perbuatan orang lain..Dedikasi buat teman dan rakan-rakan. Tidak ada kaitan dengan sebarang nama k.Hanya untuk tatapan umum yang ingin menyatakan bahawa. Penghargaan Itu penting bt orang lain. Sumber inspirasi "Nurul Khairiyah"....Semoga roh mu dicucuri rahmat allah...Al-Fatihah

Khamis, 24 Mac 2011

TITLE SURVEY MODULE (TSM)

Overview

Photobucket

Title Survey Module (TSM) is the one software that we use to collect the cadastral field data. This software consists of a few module and hardware. This software developed to meet the requirement of cadastral survey. As we know, the cadastral survey in Malaysia has grown rapidly. The basic of this software is MapInfo software where it has been modified for use in Tablet PC, Flash Card GPS and Total Station. TSM use began in 2002 when the Department of Survey and Mapping implemented the “field to finish” or F2F. TSM is used to collect survey data at the field fully automated. No longer using a manual booking. Compatible with the concept of F2F which is the title survey system is an integrated automated to the final output without incurring a lot of repetition in the work. When using the TSM, the error will be minimizing. This software is also very systematically because all the survey data will be recorded. The flow of works also we can see clearly because all the data has been noted time and date. No mistaken can be done by surveyor.

Rabu, 23 Mac 2011

PROCEDURE FOR TRAVERSE (TSM)

1) Before starting doing a traverse, a starting point/base line must be set up.

2) To start, by using TSM software click on Starting Point and then click on any point on the PDUK

3) This table should be appeared

Photobucket

TSM Figure

You may click ok to proceed and then choose what type of mark for the point.

Photobucket

And the point that have been choose will be point 1

Determining Datum Line

  • Click on icon Base Line and then click the starting point
Photobucket

  • Click capture and make sure that there was a connection between the total station and toughbook. A “CL to target” window will display will appear and click ok. Do the same for CR.
Photobucket


  • After the observation has been made, click save and insert, Mark desc. The datum line will be in green colour.
Photobucket

Photobucket


Ahad, 27 Februari 2011

Die bukan milik kita

Berakhir nye sebuah ikatan menutup satu lembaran kenangan..Dimana saat2 indah dimetrai dalam sebuah perjalanan yg penuh berliku ,duka,dan sengsara. Buat teman ku yang ku gelar sebagai sahabat,wujudnya ukiran tulisan ini hanya ku ungkapkan sekadar bingkisan luahan hati yang turut sama pernah ku alami sebelum ini. Engkau beruntung dengan apa yang kau kecapi. Hubunganmu dgn si dia mampu bertahan dgn sekian lama dan sempat menggapai nikmat bahagia.tapi ingatlah..! Sesungguhnya butir2 manik yang tersusun rapi sebelum telah hancur berkecai sehingga menghentikan sebuah karya seni, ia mampu dibina kembali. Tetapi untuk penghasilan yg seterusnya, belajar dgn kesilapan lampau dan lebih berhati-hati. sama la juga ku ibaratkan sebuah ikatan percintaan yg "kau" metrai sebelum ini. Perpisahan x bererti ko gagal melayarkan sebuah kasih-sayang,mempamerkan sebuah kesucian, dan melontarkan sebuah keikhlasan. Tetapi hanya untuk menguji diri "mu" yg berpegang kepada sebuah kehidupan. Norma hidup tidak menjaminkan apa2 cagaran untuk kita bersenang-lenang. bahkan ia sengaja menghalakan terowong kedukaan kpd kita untuk menguji sebuah permata kesabaran.. Dengan berpisahnya engkau pada satu pertalian, ku harap "engkau" tabah menyusuri masa hadapan. Lahirkanlah emosi "mu" utk persediaan. Yg mana bakal "kau" jalani utk epilod kenangan seterusnya. Lupakan si "dia" yg membuatkan "kau" lara kerana "Die bukan milik kita"...

khas utk mu
ya ku gelar sebagai "sahabat"
assalamualaikum.....

boomelake

Sabtu, 26 Februari 2011

Panduan Menulis Laporan Industri Pelajar AP UiTM

Salam Semua......

Hari ini terdapat permintaan daripada bekas junior aku. Mereeka xpaham cam ne nk tulis report. Ok lah. Kat sini aku tunjuk skit beberapa contoh report sem lepas yang ditulis bedasarkan spek Uitm.Sebelum 2 kene bagi muqaddimah dulu. Teringat aku time dulu masa last semester aku kt uitm perlis. Mmg kebiasaannya setiap pelajar yang menjalani latihan praktical kene buat report untuk final presentation. So geng-geng aku nie mmg cukup relaks. Kite org mmg suka buat time last-last punye. Pastu bile org lain dah mula buat hardcover, mulalah kalut. Last-last jadi orang yang terakhir balik. Orang lain dah hapy duk kt umah. Aku masih bertungkus lumus menyiapkan report. The past is past.hehehe...Buat Junior aku yang masih menjalani latihan praktikal semester ini, aku nasihatkan korang supaya time korang praktikal nie la korang kene buat slow2 report 2. Untuk mengelakkan daripada korang rushing bile time dah blk uitm nnt. Banyak kelebihan kalo korang buat awal-awal. Sampai jer korang dah blh relaks. Tunggu viva jer. Korang jgk yang xrugi. Caya la..

Dari segi penulisan plak adalah berbeza. Diploma ukur tanah uitm mmpunyai 3 pecahan. AP120, AP121,AP122. So setiap AP cara penulisan nya adalah berbeza. Tetapi format adalah sama. Fomat yang aku tunjukkan ini merupakan format penulisan laporan time aku dulu. Xtau lah skrang, takot dah tukar yang lain punye. Nie die punye Format :
Photobucket
Pages 1
Photobucket
Pages 2

And kat sini aku lampirkan jgk beberapa contoh report yang korang boleh refer cara penulisannya :
  1. Front Page
  1. Abstract
  1. Full Report

Aku harap post kali dapat membantu pelajar-pelajar sedang menjalani latihan praktikal untuk semester ini. Korang ingat la pesan-pesan aku bahawa persediaan yang awal menjanjikan hasil kerja yang baik. Terpulang lah kepada korang untuk menjayakan nya. Kite stop la dulu untuk waktu ini. Jumpa di post yang seterusnya. Assalamualaikum...

boomelake

Jumaat, 25 Februari 2011

Hobi Atau Minat..????

Salam semua...

Kali ini mai aku nk cita skit berkenaan hobi dan minat. Apa definisinya??? berbalik kepada pendapat aku hobi ini merupakan sesuatu perkara yang aku suka buat dan aku akan aku ulanginya sampai la bila-bila. Yang mmg xpernah jemu. Berlainan plak dengan minat. Bagi aku minat nie hanya la sekadar melepaskan batuk di tangga jer. Kenape?? sebab minat nie jarang aku buat. X selalu pown...hihihi,,,korang dgr la aku berceloteh.

Mesti korang ckp aku cam orang xbtl kan....xkesah la, yang penting aku bahagia. Nak tau x kenape aku bincangkan pasal tajuk nie. hahaha,,,nie la yang aku nk cite nye. Kerana aku percaya bahawa setiap manusia ini ada minat dan hobi mereka yang tersendiri. Setiap manusia bebas memilih keinginan masing-masing. itu lah yang dikatakan kebebasan. Berjiwa merdeka. Kadang-kadang ada orang yang salah tafsir minat dan hobi seseorang 2. Cam baru-baru nie dalam TV3 masuk rancangan 360 mengenai kaki pancing. Itu adalah salah satu hobi aku. hehehehe, nk marah dah nie. Bukan nye ape kalo pompuan mmg hobi dia gie shopping. Tp laki nie sukakan cabaran. Cam aku sendiri, mmg xsuka la duk tempat orang ramai2 nie. aku suka tempat yang tenang. Yang mana tempat 2 aku blh relaks. Sebab itulah aku punye hobi memancing. Berbalik semula kepada Persoalan kita tadi. Bagi aku jgk la, kadang-kadang hobi nie mengatasi segalanya. Sanggup perhabiskan duit semata-sama utk 2. Btl ke???

Blh jadi btl and also boleh jadi salah. Kenapa??? Mai sini nak habaq..!! Mmg hobi perlukan pengorban dan pengorbanan yang dimaksudkan 2 xkira la duit ke, tenaga ke, masa ke, dan byk lagi la. Tetapi seseorang itu perlah pandai control jalan cerita 2. Control la dari segi budject or lain2 la. Yang blh jadi salah 2 bile kite nie xpandai nk control. Contohnye la kan pegi memancing xikut masa. Keje xnak. Asyik dok bt keje 2 ajer. Masa utk keluarga xda. Anak bini terabai. And smue la..dan nsihat aku supaya sejauh mana pown kita berkorban untuk hobi and minat tersebut, maka perlu kita ingat bahawa cam mane la plak pulangan nye..????? Adakah ia berbaloi. Itu korang la jwb, sbb aku punye jawapan xsama dgn korang smua.hahahaha

aku rasa sampai di sini jer lah. Hobi Atau Minat..????...Pikir2kan lah kembali...
c u...salam

boomelake

Khamis, 24 Februari 2011

Taubat anda sebelum berkesempatan

assslamualaikum semua....

Hari ini aku terlewat skit bgn sampai subuh pown qada jer.hihihih...Nk bt cam ne kan todo lewat sgt. Ambik ko, sedar-sedar jer hari dah cerah. Biasenye aku bgn dalam 6.30 cam 2 la. Pastu aku bukak laptop and then bace paper.Skarang ni kan dah mudah. Semuanya dah online. Pas baca paper aku gie minum kt kedai capati seksyen 8. Power gila habaq hang. Sedap pown sedap. Yang 2 korang try la nnt. Aku xmau cita pasal 2 sgt. So kite proceed terus ke tajuk utama yang mana aku nk sentuh berkenaan sedikit tentang taubat. Apa itu Taubat ??????

Sebagai seorang manusia biasa seseorang itu termasuklah aku tidak akan lari daripada melakukan kesalahan. Tidak kira lah sesama manusia ataupown degan Allah. Pada aku taubat itu adalah perlakuan diri yang mana apabila seseorang itu telah sedar yang dia telahpown banyak melakukan kesalahan dan berdosa kepada Allah. Dan dia memohon keampunan dari allah. Jadi nya kepada pembaca- pembaca semua aku nasihat marilah kita bertaubat sebelum sempat dan hayat ini masih ada..

aku ada terbaca yang orang tidak sempat bertaubat sebelum mati itu akan mati selepas ianya mati. haa..!!! korang paham x???hehehe msti xkan. Maksudnya aku dah rotan korang pastu aku cucuk pulak dgn pisau..cam ne rasanya????cam 2 la lebih kurang maksudnya. Dan byk ag la maksudnya. Sebagai seorang islam aku rasa kita semua jelas tentang ini kan.Dalam internet nie byk info tentang nie, jadi korang baca la. Kita hidup xtau bape lame ag. Jadi sesasilah terhadap dosa yang telah dilakukan. Percayalah bahawa orang yang bertaubat itu akan suci jiwanya. Cewahh....!!! dan pandai ayat2 bunga sekarang. Tapi itulah hakikatnye.hehehehe. So aku rasa aku stop sampai sini jer lah k. Kita jumpa di post yang lain k... "Taubat la anda sebelum sempat"... Amin..

Assalamualaikum.......

boomelake

Perubahan Dalam Masa 4 Tahun...

Assalamualaikum.....

Hari ini aku mmg byk masa lapang. So aku update la blog aku nie dgn benda2 yang mengarut.hahahaha..... Hari nie aku nk cari publisiti skit..nk tunjuk kat korang perubahan wajah aku dalam masa 4 tahun nie. Okey la,, Kita tengok gambar aku waktu mula-mula masuk u time diploma.....

Photobucket
Gambar time part one pakai baju abah....(",) tahun 2007

Photobucket
Nie plak gambar aku tahun 2008 waktu dinner

Photobucket
Nie plak gambar aku buat open house kt rani estate tahun 2009

Untuk tahun 2010 plak korang tgk la kt top pages blog nie..hahaha....mata aku xlarat sgt dah nie nk tido jer rasenye. Letih dah kot. Cube korang tgk dan buat perbandingan terhadap gambar2 tersebut. Start from 2007 until now what is the differents???? tahun 2007 2 nampak cam aku kurus skit kan n agak hitam la...hehehe. Tahun 2008 plak nampak cam badan dah naik n putih skit kot skit sehingga la sekarang. Mantain la. Tp 2011 punye makin berisi.. Maklumla skarang kan dah bahagia..huhu (xsuka gosip2 nie tau)... hanya itu lah yang hanya aku dapat coretkan utk post kaly nie... Semoga aku panjang umur ag dan terus dapat melihat perubahan terhadap wajah - wajah aku yang seterusnya. cau lu....!!!!! assalamualaikum....

by
boomelake




Survey of Land

Terdapat bahagian di dalam kanun tanah negara yang memperuntukkan individu ataupun syarikat untuk mendapatkan maklumat tertentu berkaitan dengan tanah yang ingin dibeli ataupown telah dibeli. Semakan boleh dibuat melalui Registry(Pejabat Pendaftaran) atau Land Office Ini sgt berguna untuk kita mengetahui status tanah tersebut. Masalah yang mungkin dialami sesebidang tanah itu biasanya adalah :

  1. Caveat or prohibitory order
  2. The land is to be acquired compulsorily by the State Autority
  3. Or it subject to a forfeiture action
Semakan blh dibuat melalui beberapa peringkat. Iaitu :

Private Search :
semakan dibuat melalui tuan tanah tersebut dengan melihat butir2 maklumat melalui pelan hakmilik. Hal ini terkandung dalam Kanun Tanah Negara under section 384 (korang bukak sendiri la section 2,hahaha)

Officia Search :
semakan blh dibuat melalui RT( registrar title) ataupun LA(Land Administrator). Kita boleh mendapat info mengenai tanah tersebut dgn jelas. Ini juga terkandung dalam kanun Tanah Negara under section 385..

So onclusion nye adalah :

sijil untuk carian maklumat akan diterbitkan. So setiap purchaser of alinated land or any share yang mane telah mengalami kerugian ataupun kehilangan disebabkan terdapat kesalahan dalam mendapatkan kesahihan maklumat mengenai tanah tersebut bolehlah mengemukakan tuntutan dan pampasanseperti yang diperuntukkan di dalam kanun tanah negara. Under section 434..

Kalo Xjelas or xpaham sila buat permintaan(komen) k....

that alll.......salam

boomelake

Surveyor's berwajah baru..... :)

Hahaha....salam semua

Hari nie aku byk menghabiskan masa dlam mengedit blog aku nie. Harap perubahan ini akan lebih merajinkan ag untuk aku memblogging. Tadi aku ada terbaca satu blog yang blh dianggap menarik.
Nie die punye link http://arniyusnitaahmad.blogspot.com. Korang cube tgk, die punye layout tersusun cantik. Pengisian pula adalah sangat menarik. Bangga aku coz die org pahang jgk. xsangka org pahang ada bakat dalam memblogging nie. Followers dia pown ramai btl. DasyatX2,,,,,so stakat nie jer lah,,,,,c u in the next pose.... cau..!!!!!

boomelake

Khamis, 27 Januari 2011

Apa itu Pajakan tanah?


salam bt pembaca semua.....hari nie aku nk syer dgn korang berkenaan pegangan tanah jenis pajakan. Tanah yang dikurniakan dalam bentuk pajakan ditetapkan selama 99 tahun tempoh hakmilik pegangan. Dalam tempoh tersebut, Pemilik berhak untuk melakukan apa saja keatas tanah tersebut. Tetapi ingat...!!! mestilah mengikut syarat tanah yang ditetapkan. contoh kalo utk pertanian, msti lah utk pertanian sahaja dan seangkatan dengannya. 2 jer kot utk kaly ini.bye.....

Ingat Law mesti Ada kaitannya nya Dgn Tanah
salam......

Rabu, 19 Januari 2011

State land tiada hak untuk memulangkan Tanah dalam bentuk Pajakan

Ari nie aku masuk la kelas tutorial Law...... Best betul blajar law nie. Yang ajar nye pulak merupakan LS. So mudah la paham.orang lama katakan...Dalam sesi soal jawab plak, Lecture kene hentam habis-habis dengan buda2 kitaorang..hahahaha,,,xcukup mulut die menjawab.huhu,,,al kisahnye l, sebelum nie aku pernah dengar seseorang bagitau aku yang terdapat kelemahan dalam sisitem serah balik dan kurnia semua nie.. Kebanyakannya terjadi di kawasan Johor. Yang mana tanah yang berstatus free hold apabila diserah balik kepada state land dan kemudiannya dikurnia semula berstatus pajakan (lease hold).

Aku nk bagitau korang yang state land tiada apa2 hak untuk mengurniakan hak semula tanah berstatus pajakan. Tiada mane2 kuasa yang memperuntukkan state land untuk berbuat demikian. Jika ianya terjadi sedemikian, state land akan akan meminta pertujuan tuan tanah tersebut dahulu. Itupun amatlah jarang berlaku....kalo ianya berlaku, mungkin terdapat penipuan dalam urusan tersebut k..so kalo ada sape2 yang pernah alaminya, aku rasa mesti melibatkan penipuan.hahaha,,, abis la korang. so ape lg,,,baik korang pasang lawyer siap2...hahahaha

So terbuktilah yang Surrender and alienation nie tidak mempunyai apa2 kelemahan...so kepada sape2 yang cakap xbtl 2,,,korang dah tawu la lepas nie..Sebarkan info nie k....

Ingat Law mesti Ada kaitannya nya Dgn Tanah
salam......