Follow by Email

Ahad, 17 April 2011

Apa itu GSA 1960 Act( Tanah Rancangan Berkelompok)


Hai kawan2....Hari nie post berbentuk ilmiah skit k. Asyik tulis hal personal jer. k lah mengikut tajuk diatas, GSA telah ditubuhkan pada tahun 1960 di bawah federal land skim. GSA bermaksud sesebuah kawasan yang diisytiharkan sebagai tanah berkelompok yang mempunyai tujuan. Kalo nk advance lg korang boleh refer section 4. Tp bukan NLC tau..GSA60...

Macam mane GSA ini boleh diwujudkan???

Kerajaan negeri( state autority) akan membuat pengumuman yang mana sesebuah kawasan itu telah diwartakan. Ini tidak termasuk di dalam kawasan terpilih yang mana akan menjadi GSA.

Dan yang paling penting dalam GSA nie adalah The Termination of Group Settlement Area. Ini la yang menjadi buah mulut org ramai yang mempunyai GSA. Perlu diingat bahawa tanah GSA nie xsama tau dgn tanah yang dikurnia oleh Kanun tanah negara. Aku bagi contoh kt korang la. Korang gie FELDA, tgk keadaan kt sana macam mana. Peneroka nie terikat dgn perjanjian tau. Tanah yang diberi kepada mereka tu, belum confirm ag dapat hak milik. Pemilik plak xboleh lebih dari 2 orang sahaja. Iaitu Suami dan isteri sahaja. Kita bandingkan dgn kanun tanah negara. Tanah yang diberi milik boleh diwasiatkan/tukar nama tanpa kekangan langsung. Tanah GSA nie jgk xleh nk pecah lot, camtum lot, dan jgk pecah sempadan. Selagi xdpat hakmilik under kanun tanah negara. Nk hapuskan sekatan?????

Nk bgtau nie..Pegi kt jumpe officer kt State Autority tu then bincang dgn dia ckp nk tukar GSA nie kepada KTN, pastu pihak State Autority akan mengajukan permohonan anda terus kepada menteri yang berkenaan. After that korang kene tunggu jer la sampai surat dari kementerian yang berkenaan. Time nie lah aku rase penantian tang amat gila. Xmudah utk diluluskan permohonan 2. GSA amat menguntungkan sebenarnye. Hasilnya amat byk utk disumbangkan kepada ekonomi negara. Terlalu byk. Yang 2 semua korang pikir la sendiri..

Lupa nk masukkan syarat 2 nk terminate GSA. sebelum gie ke State Autority. Syarat kene penuhi dulu. Syaratnya:

  • Every part of area previously included in a designated area shall cease to be part of the designated area.
  • any land reserved by the commissioner for public purpose shall be deemed to have been reserved by the State Autority under section 62 of NLC
  • the land (GSA) Act 1960 shall cease to apply to land in the area.
So aku stop dulu utk kaly nie..Harap post kaly nie dapat menbantu anda untuk memahami konsep atau secara definisinya apa itu GSA...salam sejahtera

Sabtu, 16 April 2011

Xjemu ke???

Hari nie mendung jer. Sayu jer cuace. Meratapi kesedihan hidup kot. hahahah.. Ary nie aku duk umah jer. Xbt pape pown. Maklumlah shah alam ujan jer. Online memanjang pastu dgr Klip video nie..


asyik ulang lagu sama jer.. Aku rasa dah seribu kali kot aku dgr.hahahah,,xjemu ke dollah oii..!!!. entah la. Aku pown xpaham dgn diri aku nie.Layan jer lah video 2 k...

bye...!!!

Jumaat, 15 April 2011

My favourite Song Hacked by Another People

Actually for this entry just wants to tell my favourite(Belaian Jiwa) song is hacked by minah salleh.. Hahahaha...mmg agak lawak la. td aku bukak youtube tergelak sowang tgk mat salleh nyanyi lagu nie. but it quite ok la cumma cara sebutan 2 agak lawak la. Bese la, Minah salleh kan.. korang layan la video nie


belaian jiwa is my favourite song for ever. Xtau la kenapa lagu jdi pilihan antara banyak2 lagu yang ada di malaysia nie. Sebab lagu nie menenangkan aku. Knape???mai sini nk habaq...Kata- kata halus jer...susunan ayat pown tersusun atur. Lenggok suara dinyanyikan mmg sempurna. Mmg Perfect la. Tp time aku dgr lagu nie, ada jgk orang yang xsuka. Nak bt cam ne kan. Sbb pe xtau. Ada orang ckp aku nie jiwang la, disebabkan kan lagu nie. hahaha,,pe aku kisah. aku punye kesukaan.

Lagu nie mmg byk kenangannya. kalo xnk cite mmg xabis la. Smpai mat salleh pown blh nyanyi lagu nie.hahahah....Aku tawu setiap orang msti punyai pilihan lagu masing2 kan. Dan jalan cerita di sebaliknya hnya orang itu jer yang tawu. So lantak korang la nk layan lagu pe pown but please respect apa yang yang menjadi kesukaan orang lain jgk k....Salam..!!!1


"Qistina Reny" Dalam ingatan 1985-2011

Sejak kebelakangan nie ar byk sgt perkara yang xdijangka tertulis di depan mata. Nk terima pown payah. Tp apakan daya, Hidup aku kepentingan blh dianggap hanya sebesar kuman. So redo jer lah dgn apa yang berlaku. Semalam satu ag perkara yang tak aku jangkakan telh berlaku, yang mana salah seorang pelajar sains geomatik telah pergi meninggalkan kita buat selamanya. Qistina Reny mmg aku dah kenal sejak mula sem nie lg. Same class in MAT253 kot. Orang pandai.. Hapy go lucck.hihihi.. But Allah sgt sayangkan dia aku rasa dan memangpown. Baru memeluk islam lebih kurang 4 tahun, ku kira putih nye kain yang terlekat dgn dosa itu masih putih berseri. X Macam Aku nie. Dah Meron agaknye. Tp nk dijdikan cerita,minggu lepas ada kelas mate tau. Pastu ada kuiz plak.. Secara kebetulannye plak, abis kuiz kene marking kerts. AKu dapat kertas die. And then die dapat kertas aku. Kiteorg Sma2 la marking kertas 2. Die Dapat 7 jer daripada 34 kot.hahahaha. Aku lg la.1 jer.mmg xcukup makan. tp time aku antar kertas 2, aku sempat ckp kt die yang..

Qis: Awk write kertas sape??

aku: Saya write kertas awk la

Qis: bape dapt?

aku: 7 lebih ar

Qis: Emm

Qis: Awak nama sape?

Aku: hasbullah

Qis: lar..Awak dapat......

xsempt die cakap aku dah potong dh.hihihi,,aku ckp kt die xpayah bgtau ar sbb aku pown dah tau dah markah aku. mmg fail la.... Tp 2 la,nyesal jgk....kanyo muka die. org nk ckp tp aku dah potong awal2. Nyesal pown xguna, past is past.. Sehingga la petang semlam kawan aku tibe2 bukak cita yang qis nie dulu nye kristian. Pelik jgk aku npe plak tibe2 boleh kuar bend nie. Diorng bercerita, aku pown pasang telinga la.hahaha.. Pe yang aku dgr dulu mase Qis nie peluk islam, Awal2 lg bapak die dah dapat tawu. Kawan makan Kawan la. Bapak si arwah nie datang sampai ke semenanjung cari nk bawak balik. Tp mase itu kt arau, lecture pakat duk halang. Nasib baik la. Die pown dh nekad kan. Terima jer walopown dimusuhi oleh ahli keluarka sendiri.

Tp mmg respect l si arwah nie. Orang nye kecik ajer. Tp semangat mmg Kental beb..!! Caya la.. Tp ari nie aku nk tawu sgt si arwah nie dikebumikan kt mana? da sesiapa yang tawu x?? Pasni aku kene selongkar banyak perkara lg. Mane tau boleh bt buku ker. Penghargaan bt seseorng. Tp 2 la, aku pown dah ase lain macam jer sekarang nie. Tgk la, senang2 jer nak mati. Sakit skit jer, pastu padam. Itu nasib Arwah. Nasib aku belom tawu ag.. Naik meremang bulu roma aku bile tulis entry nie. Aku rasa la tmpat arwah 2 mmg dijanjikn ke syurga. Die peluk islam 2 sebab dapat hidayah sebelum hari-hari akhir Arwah di muka bumi nie. Dan pemergian beliau jgk menyebabkan aku mula berpikir kembali untuk hidup aku yang seterusnya.

Aku nk tunjuk satu fotoshoot yang aku ambik sendiri time hari sukan baru nie. Die nie mmg sporting la aku nk cakap. Kalo xcaya korang boleh la tgk sendiri..Layan...

Photobucket
Arwah Qistina Reny
Tp gambar nie xleh la nak display lama2 tau . Orang dah xde la.

Tadi aku ada terbace beberapa blog yang menulis pasal arwah. Termasuklah kawan2 kristian arwah dulu. Ada satu blog 2 ckp yang die miss sgt kt arwah nie. Sbb dah lama arwah xbalik kan. Die pown ada yang keluarga arwah nie rindu sgt2 kt arwah nie. Aku percaya walo pown keluarga arwah nie menentang arwah memeluk islam. Tp selaku bapak dan ibu yang membesarkan ank tersebut mesti la jgk ada perasaan belas dan kasih itu. Mulut jer kata benci tp hati tetap sayang.
Sedih jgk la, di akhir-akhir hidup arwah. Arwah tidak dapat merasa belaian kasih dan sayang daripada keluarganya. Tp walaupun cam 2, si arwah nie mmg tabah. Kalo tgk muka die pown jenis yang selambe jer. Tp hati?? Cuma die jer lah yang tawu. Td ada yang ckp arwah nie xpernah nk hitam. Bt la keje cam mane pown, mst putih jer kulit dia. Hahaha... lucu jgk la..

So aku rasa aku pown kene stop kat sini. Takot lg byk aku ckp kang, lagi byk yang xbtoinye. Orang dah xde. Kat sini aku nk bt konklusi bahawa, hidup nie adalah pinjaman semata2. Andai kita dipanggil mengadapnye, Kamu xboleh lari kawan...Sentiasa lah bermuhasabah diri. Dan utk diri aku nie. Selepas nie aku kan lebih menghargai hidup. Walaupun hidup aku xseberapa. Insyaalah perubahan itu mmg tetap kan ada. Menanti hidaya yangxkunjung tiba. Tapi akan Ku cari mu...!!!!!

Buat insan Yang bergelar Qistina Reny. Hidupmu sebuah perjalanan yang nyata. Yang mana Kau tempuh derita nya Dgn kesabaran yang teramat halus. dan kerana kehalusan itulah membuatkan bangkit utk menerukan saki baki hari yang ada. Perginya kau meninggal kan seribu satu pengertian. Yang mana telah dicoretkan di segenap pelusuk minda dan warisan. Sedekahkan lah al-fatihah utk beliau. Jasadmu tiada ,budi baikmu ku ingat, perlakuanmu ku catat,dan memori bersamamu kan ku kekal sepanjang hayat.Assalamualaikum..


Rabu, 13 April 2011

Digital Elevation Model

Here some examples for digital elevation model...Please leave your comment..

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket


That all.thanks..!!

Selasa, 12 April 2011

GPS Technique And It Application

Here some examples for a few technique in GPS observation including the application. Hope it will guide you..thanks..!!!

Slide Show k..!!


Jumaat, 8 April 2011

Problem In Malay Reserve Land

Last few day a go. i got the new assignment in land regulation. So today i complete to do this assignment. Let's check my answer.

Photobucket
First Pages

Photobucket
Second Pages

Photobucket
Third Pages

Photobucket
Fourth Pages

Photobucket
Firth Pages

So if anyone have the different answer, Please share your answer with me. Thanks...

Assalamualaikum....

Sabtu, 2 April 2011

"Dead is noted for us"

Recently, i heard that so many accident involved uitm student. A few day ago, one of uitm shah alam student die because involved accident at roundabout sction 2 shah alm. When this happen, is i see a lot of people very sad. Jadi aku pown mula la menyelami serba sedikit keperibadian arwah nie. Kebanyakan nya sgt terkilan kerana arwah pergi dulu. Dah sampai seru kan.mmg Xleh nk halang. Semua kerja tuhan.


Berdasarkan pencarian aku nie, mendapati bahawa arwah nie boleh dikatakan macam aku la jgk.hihihihi "macam" mmg xleh nk habaq k. Tp persamaan itu mmg wujud diantara manusia. Then lahirlah keserasian. So bile dah xde la baru orang nk appreciate what we have done selama man kita bergelar manusia di muka bumi ini. Ternyata aku rasa mmg adalah norma idup kita yang mana pabila mati baru nk dihargai. So kalo kita ubah norma 2 kan lagi menjadi. Xtunggu mati orang yang nk mati 2 dah tau kita appreciate die. So blh la mati dgn penghargaan.


So blh tgk gambar diatas. Ternyata la sudah terlambat semua itu. Xguna la nk berkata ag "beb..!! aku appreciate ko tolong aku ary 2" beb...thanks sebab tolong aku,ko lah kawan aku".. "beb aku xlupa jasa hang" .. "beb..!! aku mintak maaf pada hang sbb aku dah byk menyusahkan hang". Tenyata yang ungkapan tersebut langsung xdidengari ag oleh si dia yang telah tidak ada. Padahal kita ada masa yang cukup byk untuk membuat penghargaan tersebut. Jadi lah orang sering menghargai segala perbuatan orang lain..Dedikasi buat teman dan rakan-rakan. Tidak ada kaitan dengan sebarang nama k.Hanya untuk tatapan umum yang ingin menyatakan bahawa. Penghargaan Itu penting bt orang lain. Sumber inspirasi "Nurul Khairiyah"....Semoga roh mu dicucuri rahmat allah...Al-Fatihah