Follow by Email

Ahad, 17 April 2011

Apa itu GSA 1960 Act( Tanah Rancangan Berkelompok)


Hai kawan2....Hari nie post berbentuk ilmiah skit k. Asyik tulis hal personal jer. k lah mengikut tajuk diatas, GSA telah ditubuhkan pada tahun 1960 di bawah federal land skim. GSA bermaksud sesebuah kawasan yang diisytiharkan sebagai tanah berkelompok yang mempunyai tujuan. Kalo nk advance lg korang boleh refer section 4. Tp bukan NLC tau..GSA60...

Macam mane GSA ini boleh diwujudkan???

Kerajaan negeri( state autority) akan membuat pengumuman yang mana sesebuah kawasan itu telah diwartakan. Ini tidak termasuk di dalam kawasan terpilih yang mana akan menjadi GSA.

Dan yang paling penting dalam GSA nie adalah The Termination of Group Settlement Area. Ini la yang menjadi buah mulut org ramai yang mempunyai GSA. Perlu diingat bahawa tanah GSA nie xsama tau dgn tanah yang dikurnia oleh Kanun tanah negara. Aku bagi contoh kt korang la. Korang gie FELDA, tgk keadaan kt sana macam mana. Peneroka nie terikat dgn perjanjian tau. Tanah yang diberi kepada mereka tu, belum confirm ag dapat hak milik. Pemilik plak xboleh lebih dari 2 orang sahaja. Iaitu Suami dan isteri sahaja. Kita bandingkan dgn kanun tanah negara. Tanah yang diberi milik boleh diwasiatkan/tukar nama tanpa kekangan langsung. Tanah GSA nie jgk xleh nk pecah lot, camtum lot, dan jgk pecah sempadan. Selagi xdpat hakmilik under kanun tanah negara. Nk hapuskan sekatan?????

Nk bgtau nie..Pegi kt jumpe officer kt State Autority tu then bincang dgn dia ckp nk tukar GSA nie kepada KTN, pastu pihak State Autority akan mengajukan permohonan anda terus kepada menteri yang berkenaan. After that korang kene tunggu jer la sampai surat dari kementerian yang berkenaan. Time nie lah aku rase penantian tang amat gila. Xmudah utk diluluskan permohonan 2. GSA amat menguntungkan sebenarnye. Hasilnya amat byk utk disumbangkan kepada ekonomi negara. Terlalu byk. Yang 2 semua korang pikir la sendiri..

Lupa nk masukkan syarat 2 nk terminate GSA. sebelum gie ke State Autority. Syarat kene penuhi dulu. Syaratnya:

  • Every part of area previously included in a designated area shall cease to be part of the designated area.
  • any land reserved by the commissioner for public purpose shall be deemed to have been reserved by the State Autority under section 62 of NLC
  • the land (GSA) Act 1960 shall cease to apply to land in the area.
So aku stop dulu utk kaly nie..Harap post kaly nie dapat menbantu anda untuk memahami konsep atau secara definisinya apa itu GSA...salam sejahtera

2 ulasan:

mUniRa SabRi berkata...

wah ! abu boleh jadi lecturer law..keep it up ~

Boomelake berkata...

hanya berkongsi pendapat my dear...by the way,,thanks a lot..(",)