Follow by Email

Ahad, 27 Februari 2011

Die bukan milik kita

Berakhir nye sebuah ikatan menutup satu lembaran kenangan..Dimana saat2 indah dimetrai dalam sebuah perjalanan yg penuh berliku ,duka,dan sengsara. Buat teman ku yang ku gelar sebagai sahabat,wujudnya ukiran tulisan ini hanya ku ungkapkan sekadar bingkisan luahan hati yang turut sama pernah ku alami sebelum ini. Engkau beruntung dengan apa yang kau kecapi. Hubunganmu dgn si dia mampu bertahan dgn sekian lama dan sempat menggapai nikmat bahagia.tapi ingatlah..! Sesungguhnya butir2 manik yang tersusun rapi sebelum telah hancur berkecai sehingga menghentikan sebuah karya seni, ia mampu dibina kembali. Tetapi untuk penghasilan yg seterusnya, belajar dgn kesilapan lampau dan lebih berhati-hati. sama la juga ku ibaratkan sebuah ikatan percintaan yg "kau" metrai sebelum ini. Perpisahan x bererti ko gagal melayarkan sebuah kasih-sayang,mempamerkan sebuah kesucian, dan melontarkan sebuah keikhlasan. Tetapi hanya untuk menguji diri "mu" yg berpegang kepada sebuah kehidupan. Norma hidup tidak menjaminkan apa2 cagaran untuk kita bersenang-lenang. bahkan ia sengaja menghalakan terowong kedukaan kpd kita untuk menguji sebuah permata kesabaran.. Dengan berpisahnya engkau pada satu pertalian, ku harap "engkau" tabah menyusuri masa hadapan. Lahirkanlah emosi "mu" utk persediaan. Yg mana bakal "kau" jalani utk epilod kenangan seterusnya. Lupakan si "dia" yg membuatkan "kau" lara kerana "Die bukan milik kita"...

khas utk mu
ya ku gelar sebagai "sahabat"
assalamualaikum.....

boomelake

Sabtu, 26 Februari 2011

Panduan Menulis Laporan Industri Pelajar AP UiTM

Salam Semua......

Hari ini terdapat permintaan daripada bekas junior aku. Mereeka xpaham cam ne nk tulis report. Ok lah. Kat sini aku tunjuk skit beberapa contoh report sem lepas yang ditulis bedasarkan spek Uitm.Sebelum 2 kene bagi muqaddimah dulu. Teringat aku time dulu masa last semester aku kt uitm perlis. Mmg kebiasaannya setiap pelajar yang menjalani latihan praktical kene buat report untuk final presentation. So geng-geng aku nie mmg cukup relaks. Kite org mmg suka buat time last-last punye. Pastu bile org lain dah mula buat hardcover, mulalah kalut. Last-last jadi orang yang terakhir balik. Orang lain dah hapy duk kt umah. Aku masih bertungkus lumus menyiapkan report. The past is past.hehehe...Buat Junior aku yang masih menjalani latihan praktikal semester ini, aku nasihatkan korang supaya time korang praktikal nie la korang kene buat slow2 report 2. Untuk mengelakkan daripada korang rushing bile time dah blk uitm nnt. Banyak kelebihan kalo korang buat awal-awal. Sampai jer korang dah blh relaks. Tunggu viva jer. Korang jgk yang xrugi. Caya la..

Dari segi penulisan plak adalah berbeza. Diploma ukur tanah uitm mmpunyai 3 pecahan. AP120, AP121,AP122. So setiap AP cara penulisan nya adalah berbeza. Tetapi format adalah sama. Fomat yang aku tunjukkan ini merupakan format penulisan laporan time aku dulu. Xtau lah skrang, takot dah tukar yang lain punye. Nie die punye Format :
Photobucket
Pages 1
Photobucket
Pages 2

And kat sini aku lampirkan jgk beberapa contoh report yang korang boleh refer cara penulisannya :
  1. Front Page
  1. Abstract
  1. Full Report

Aku harap post kali dapat membantu pelajar-pelajar sedang menjalani latihan praktikal untuk semester ini. Korang ingat la pesan-pesan aku bahawa persediaan yang awal menjanjikan hasil kerja yang baik. Terpulang lah kepada korang untuk menjayakan nya. Kite stop la dulu untuk waktu ini. Jumpa di post yang seterusnya. Assalamualaikum...

boomelake

Jumaat, 25 Februari 2011

Hobi Atau Minat..????

Salam semua...

Kali ini mai aku nk cita skit berkenaan hobi dan minat. Apa definisinya??? berbalik kepada pendapat aku hobi ini merupakan sesuatu perkara yang aku suka buat dan aku akan aku ulanginya sampai la bila-bila. Yang mmg xpernah jemu. Berlainan plak dengan minat. Bagi aku minat nie hanya la sekadar melepaskan batuk di tangga jer. Kenape?? sebab minat nie jarang aku buat. X selalu pown...hihihi,,,korang dgr la aku berceloteh.

Mesti korang ckp aku cam orang xbtl kan....xkesah la, yang penting aku bahagia. Nak tau x kenape aku bincangkan pasal tajuk nie. hahaha,,,nie la yang aku nk cite nye. Kerana aku percaya bahawa setiap manusia ini ada minat dan hobi mereka yang tersendiri. Setiap manusia bebas memilih keinginan masing-masing. itu lah yang dikatakan kebebasan. Berjiwa merdeka. Kadang-kadang ada orang yang salah tafsir minat dan hobi seseorang 2. Cam baru-baru nie dalam TV3 masuk rancangan 360 mengenai kaki pancing. Itu adalah salah satu hobi aku. hehehehe, nk marah dah nie. Bukan nye ape kalo pompuan mmg hobi dia gie shopping. Tp laki nie sukakan cabaran. Cam aku sendiri, mmg xsuka la duk tempat orang ramai2 nie. aku suka tempat yang tenang. Yang mana tempat 2 aku blh relaks. Sebab itulah aku punye hobi memancing. Berbalik semula kepada Persoalan kita tadi. Bagi aku jgk la, kadang-kadang hobi nie mengatasi segalanya. Sanggup perhabiskan duit semata-sama utk 2. Btl ke???

Blh jadi btl and also boleh jadi salah. Kenapa??? Mai sini nak habaq..!! Mmg hobi perlukan pengorban dan pengorbanan yang dimaksudkan 2 xkira la duit ke, tenaga ke, masa ke, dan byk lagi la. Tetapi seseorang itu perlah pandai control jalan cerita 2. Control la dari segi budject or lain2 la. Yang blh jadi salah 2 bile kite nie xpandai nk control. Contohnye la kan pegi memancing xikut masa. Keje xnak. Asyik dok bt keje 2 ajer. Masa utk keluarga xda. Anak bini terabai. And smue la..dan nsihat aku supaya sejauh mana pown kita berkorban untuk hobi and minat tersebut, maka perlu kita ingat bahawa cam mane la plak pulangan nye..????? Adakah ia berbaloi. Itu korang la jwb, sbb aku punye jawapan xsama dgn korang smua.hahahaha

aku rasa sampai di sini jer lah. Hobi Atau Minat..????...Pikir2kan lah kembali...
c u...salam

boomelake

Khamis, 24 Februari 2011

Taubat anda sebelum berkesempatan

assslamualaikum semua....

Hari ini aku terlewat skit bgn sampai subuh pown qada jer.hihihih...Nk bt cam ne kan todo lewat sgt. Ambik ko, sedar-sedar jer hari dah cerah. Biasenye aku bgn dalam 6.30 cam 2 la. Pastu aku bukak laptop and then bace paper.Skarang ni kan dah mudah. Semuanya dah online. Pas baca paper aku gie minum kt kedai capati seksyen 8. Power gila habaq hang. Sedap pown sedap. Yang 2 korang try la nnt. Aku xmau cita pasal 2 sgt. So kite proceed terus ke tajuk utama yang mana aku nk sentuh berkenaan sedikit tentang taubat. Apa itu Taubat ??????

Sebagai seorang manusia biasa seseorang itu termasuklah aku tidak akan lari daripada melakukan kesalahan. Tidak kira lah sesama manusia ataupown degan Allah. Pada aku taubat itu adalah perlakuan diri yang mana apabila seseorang itu telah sedar yang dia telahpown banyak melakukan kesalahan dan berdosa kepada Allah. Dan dia memohon keampunan dari allah. Jadi nya kepada pembaca- pembaca semua aku nasihat marilah kita bertaubat sebelum sempat dan hayat ini masih ada..

aku ada terbaca yang orang tidak sempat bertaubat sebelum mati itu akan mati selepas ianya mati. haa..!!! korang paham x???hehehe msti xkan. Maksudnya aku dah rotan korang pastu aku cucuk pulak dgn pisau..cam ne rasanya????cam 2 la lebih kurang maksudnya. Dan byk ag la maksudnya. Sebagai seorang islam aku rasa kita semua jelas tentang ini kan.Dalam internet nie byk info tentang nie, jadi korang baca la. Kita hidup xtau bape lame ag. Jadi sesasilah terhadap dosa yang telah dilakukan. Percayalah bahawa orang yang bertaubat itu akan suci jiwanya. Cewahh....!!! dan pandai ayat2 bunga sekarang. Tapi itulah hakikatnye.hehehehe. So aku rasa aku stop sampai sini jer lah k. Kita jumpa di post yang lain k... "Taubat la anda sebelum sempat"... Amin..

Assalamualaikum.......

boomelake

Perubahan Dalam Masa 4 Tahun...

Assalamualaikum.....

Hari ini aku mmg byk masa lapang. So aku update la blog aku nie dgn benda2 yang mengarut.hahahaha..... Hari nie aku nk cari publisiti skit..nk tunjuk kat korang perubahan wajah aku dalam masa 4 tahun nie. Okey la,, Kita tengok gambar aku waktu mula-mula masuk u time diploma.....

Photobucket
Gambar time part one pakai baju abah....(",) tahun 2007

Photobucket
Nie plak gambar aku tahun 2008 waktu dinner

Photobucket
Nie plak gambar aku buat open house kt rani estate tahun 2009

Untuk tahun 2010 plak korang tgk la kt top pages blog nie..hahaha....mata aku xlarat sgt dah nie nk tido jer rasenye. Letih dah kot. Cube korang tgk dan buat perbandingan terhadap gambar2 tersebut. Start from 2007 until now what is the differents???? tahun 2007 2 nampak cam aku kurus skit kan n agak hitam la...hehehe. Tahun 2008 plak nampak cam badan dah naik n putih skit kot skit sehingga la sekarang. Mantain la. Tp 2011 punye makin berisi.. Maklumla skarang kan dah bahagia..huhu (xsuka gosip2 nie tau)... hanya itu lah yang hanya aku dapat coretkan utk post kaly nie... Semoga aku panjang umur ag dan terus dapat melihat perubahan terhadap wajah - wajah aku yang seterusnya. cau lu....!!!!! assalamualaikum....

by
boomelake




Survey of Land

Terdapat bahagian di dalam kanun tanah negara yang memperuntukkan individu ataupun syarikat untuk mendapatkan maklumat tertentu berkaitan dengan tanah yang ingin dibeli ataupown telah dibeli. Semakan boleh dibuat melalui Registry(Pejabat Pendaftaran) atau Land Office Ini sgt berguna untuk kita mengetahui status tanah tersebut. Masalah yang mungkin dialami sesebidang tanah itu biasanya adalah :

  1. Caveat or prohibitory order
  2. The land is to be acquired compulsorily by the State Autority
  3. Or it subject to a forfeiture action
Semakan blh dibuat melalui beberapa peringkat. Iaitu :

Private Search :
semakan dibuat melalui tuan tanah tersebut dengan melihat butir2 maklumat melalui pelan hakmilik. Hal ini terkandung dalam Kanun Tanah Negara under section 384 (korang bukak sendiri la section 2,hahaha)

Officia Search :
semakan blh dibuat melalui RT( registrar title) ataupun LA(Land Administrator). Kita boleh mendapat info mengenai tanah tersebut dgn jelas. Ini juga terkandung dalam kanun Tanah Negara under section 385..

So onclusion nye adalah :

sijil untuk carian maklumat akan diterbitkan. So setiap purchaser of alinated land or any share yang mane telah mengalami kerugian ataupun kehilangan disebabkan terdapat kesalahan dalam mendapatkan kesahihan maklumat mengenai tanah tersebut bolehlah mengemukakan tuntutan dan pampasanseperti yang diperuntukkan di dalam kanun tanah negara. Under section 434..

Kalo Xjelas or xpaham sila buat permintaan(komen) k....

that alll.......salam

boomelake

Surveyor's berwajah baru..... :)

Hahaha....salam semua

Hari nie aku byk menghabiskan masa dlam mengedit blog aku nie. Harap perubahan ini akan lebih merajinkan ag untuk aku memblogging. Tadi aku ada terbaca satu blog yang blh dianggap menarik.
Nie die punye link http://arniyusnitaahmad.blogspot.com. Korang cube tgk, die punye layout tersusun cantik. Pengisian pula adalah sangat menarik. Bangga aku coz die org pahang jgk. xsangka org pahang ada bakat dalam memblogging nie. Followers dia pown ramai btl. DasyatX2,,,,,so stakat nie jer lah,,,,,c u in the next pose.... cau..!!!!!

boomelake